4.10.06

Η εξέλιξη των ζωών στη Γη

Από το δεύτερο φύλλο του Πανσπουδαστικού Σεισμού

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα αμφιπλεύρου ζώου που έζησε 50 εκατομμύρια χρονιά πριν από την εποχή που οι επιστήμονες θεωρούσαν μέχρι χτες σαν το χρόνο εμφάνισης των συγχρόνων ζωών
Η εμφάνιση των ζώων με αμφίπλευρη συμμετρία - αντικατοπτρικα άκρα και όργανα- σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα στην ιστορία της ζωης πάνω στη Γη. Τα πρώτα πολυκύτταρα ζώα δεν ήταν αμφίπλευρα συμμετρικά. Ήταν ασύμμετροι υδρόβιοι σπόγγοι που φιλτράρουν τα σωματίδια τροφής από τα ρεύματα που δημιουργούν στο νερό. Πρωτόγονα ζώα , λίγο πιο σύνθετα από τους σπόγγους είναι τα κνιδαρια που έχουν αξονική συμμετρία. Όλα τα υπόλοιπα ζώα από τα σκουλήκια ως τον άνθρωπο ανήκουν στα αμφίπλευρα.
Μέχρι πριν από μερικά χρονιά τα παλιότερα απολιθώματα αμφιπλεύρων ζωών που γνώριζαν οι επιστήμονες είχαν ηλικία 555 εκ. ετών ,αν και η πλειοψηφικά των ζωών αυτών κάνει την εμφάνιση της λίγο αργότερα, σε μια έκρηξη «εφευρετικότητας» της φύσης , γνωστή και ως Κάμβρια έκρηξη πριν από 542 εκ. χρονιά. Η έλλειψη παλαιοτέρων απολιθωμάτων έκανε αδύνατο τον έλεγχο των επιστημονικών υποθέσεων για τους λογούς που οδήγησαν αυτή την έκρηξη, η οποία ακόμα κι αν συνέβη πράγματι , ή φαίνεται σαν έκρηξη επειδή τα αρχαιότερα ζώα δεν αφήσαν εμφανή ίχνη με μορφή απολιθωμάτων ερευνά της τελευταίας δεκαετίας οδήγησε σε τελικά το 2002 στην ανακάλυψη από τους Τζουν Γιουάν Τσεν , Ντ. Μπότζερ και Κ. Ντόρνμπος, νέων ευρημάτων που άλλαξαν την εικόνα.
Τα απολιθώματα του ζώου βερνανιμάλκουλα, που βρεθήκαν στην επαρχία Γκουιτζού της Κίνας, σημαίνουν ότι η εμφάνιση των πρώτων πραγματικά πολύπλοκων ζωών έγινε πριν 50 εκ. χρονιά πριν την Κάμβρια έκρηξη.
Οι άμεσοι προγονοί της βερνανιμάλκουλα δεν έχουν βρεθεί ακόμα, ωστόσο αυτά τα μικροσκοπικά απολιθώματα αποκάλυψαν ένα κρίσιμο βήμα στην πορεία της βιολογικής εξέλιξης: τα αμφίπλευρα είχαν την ικανότητα να σχηματίζουν σύνθετα σώματα πριν μπορέσουν να αναπτύξουν σώματα μεγάλου μεγέθους.
Η βερνανιμάλκουλα σίγουρα είναι μια καλή ώθηση για τους παλαιοντολόγους να βγουν από τα εργαστήρια και να ψάξουν για νέα απολιθώματα ζωών με μαλακό σώμα. Άλλωστε, ήδη, επιβεβαιώθηκε η πρότερη υποψία τους ότι τα σύνθετα ζώα έχουν πολύ πιο βαθιές ρίζες στο χρόνο πράγμα που σημαίνει ότι η Κάμβρια βιολογική εξέλιξη ήταν λιγότερο έκρηξη και περισσότερο άνθηση των ζωικών ειδών.
Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα να μάθουμε …

Επιμέλεια: Κυρκιμτζή Ισμήνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: