4.10.06

Έριδα, το όνομα του νέου νάνου πλανήτη

Από το δεύτερο φύλλο του Πανσπουδαστικού Σεισμού

Ο μακρινός παγωμένος βράχος, στου οποίου η ανακάλυψη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό ο πρόσφατος υποβιβασμός του Πλούτωνα σε νάνο πλανήτη και γενικότερα η επανεξέταση του όρου «πλανήτης» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (ΔΑΕ), απέκτησε όνομα αντίστοιχο με την αναταραχή που προκάλεσε στην αστρονομική (και όχι μόνο) κοινότητα, αλλά και με την παράδοση της ονοματοδοσίας των ουράνιων σωμάτων με βάση την αρχαία ελληνική μυθολογία. Η ΔΑΕ τον ονόμασε Έριδα, από το όνομα της μυθολογικής θεάς του χάους και του αλληλοσπαραγμού.
Η Έριδα, σύμφωνα με το μύθο, προκάλεσε αντιπαράθεση μεταξύ των θεών, όταν μια φορά που δεν την κάλεσαν σε γιορτή, έριξε ένα χρυσό μήλο στον κήπο τους. Η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη κάλεσαν τον Πάρη να διαλέξει ποια από τις τρεις θα πάρει το μήλο, δίνοντάς του η καθεμιά σαν αντάλλαγμα δύναμη, σοφία ή την ωραιότερη γυναίκα (είναι γνωστή η επιλογή που έκανε ο Πάρης, αιτία, τάχα, του Τρωικού πολέμου).
Η Έριδα που ανακαλύφθηκε πέρσι, περιφέρεται γύρω από τον ήλιο σε απόσταση 14,4 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και μέχρι τώρα ήταν γνωστή με το προσωρινό όνομα 2003 UB-313-. Έχοντας διάμετρο 110 χιλιόμετρα μεγαλύτερη από του Πλούτωνα έβαζε το δίλημμα είτε να ονομαστεί δέκατος πλανήτης, είτε να υποβιβαστεί ο Πλούτωνας (όπως και έγινε) σε νάνο πλανήτη και να μπει η Έριδα στην ίδια κατηγορία με αυτόν. Μάλιστα στο πλαίσιο του υποβιβασμού του Πλούτωνα ο πρώην πλανήτης απέκτησε την περασμένη βδομάδα και αριθμητική ονομασία, όπως γίνεται με όλα τα υποδεέστερα των πλανητών ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος. Οι αποφάσεις αυτές της ΔΑΕ συνάντησαν την... έριδα ανάμεσα στη ΔΑΕ και μερίδα αστρονόμων.
Κατάλληλο όνομα δόθηκε και στο δορυφόρο της Έριδας. Ονομάστηκε... Δυσνομία, όπως λεγόταν η κόρη της θεάς Έριδας. Με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΔΑΕ αποφέυχθηκε να καθιερωθεί το όνομα «Ζήνα», που είχε προτίνει για την Έριδα ο αστρονόμος που την ανακάλυψε. Αν καθιερωνόταν η σε τέτοια βάση ονοματοδοσία ίσως κάποτε να δικαιώνονταν οι Αμερικανοί που πιστέυουν ότι ο Πλούτωνας πήρε το όνομά του από τον πλούτο, το σκυλάκι των κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϋ.

Επιμέλεια: Κορναράκης Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: