15.7.06

ΑΣΤΕΡΙΞ: Ο ήρωας της αντίστασης, ο δικός μας ήρωας!

Άρθρο από το πρώτο (ανέκδοτο) φύλλο του "Πανσπουδαστικού Σεισμού", Μάης 2006
Η Πανσπουδαστική Κ.Σ. Γεωλογικού, εδώ και χρόνια φιλοξενεί στα υλικά της αυτό τον μικρόσωμο Γαλάτη. Φέτος μάλιστα η ΠΚΣ στην αφίσα που έβγαλε λίγο καιρό πριν τις εκλογές, όπου αναγράφεται η απαίτηση να μην καταργηθεί το Άρθρο 16 του Συντάγματος και η ανάγκη για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, εμφανίζεται σύσσωμο το γαλατικό χωριό προσδίδοντας το πιο δυναμικό νόημα στην έννοια της αντεπίθεσης για τα δικαιώματά μας. Ακόμα στα περισσότερα (αν όχι σε όλα) τα υλικά της ΠΚΣ Γεωλογικού πριν τις εκλογές ο εν λόγω ήρωας είχε την τιμητική του, με αποκορύφωμα την εκλογική διακύρηξη όπου σκίτσα από τις περιπέτειές του φιλοτεχνούσαν το εξώφυλλο και όλες τις σελίδες της. Έτσι, είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία η αναφορά στην ιστορία αυτού του ήρωα σ’ αυτό το πρώτο τεύχος του Πανσπουδαστικού Σεισμού.
Ο Αστερίξ είναι ο βασικός χαρακτήρας του ομώνυμου κόμικ των Ρενέ Γκοσινί (σενάριο) και Αλμπέρ Ουντερζό (σκίτσα). Η σειρά ξεκίνησε το 1959 και γράφτηκε στα Γαλλικά. Μετά τον θάνατο του Γκοσινί (1977) ο Ουντερζό συνεχίζει ως σήμερα τις ιστορίες με τους κατοίκους του Γαλατικού Χωριού που αντιστέκεται στους Ρωμαίους.
Η δράση τοποθετείται στο 50 π.Χ. Όλη η Γαλατία έχει πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. Όλη; Όχι! Οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού στη Βρετάνη, χάρη στο μαγικό φίλτρο που παρασκευάζει ο δρυΐδης Πανοραμίξ, και που τους δίνει υπερφυσική δύναμη, συνεχίζουν να αντιστέκονται στους Ρωμαίους. Οι προσπάθειες του Ιούλιου Καίσαρα να υποτάξει το χωριό, πάντα με αποτυχημένη κατάληξη, είναι το κύριο θέμα του κόμικ. Ο Αστερίξ, ένας κοντός και δαιμόνιος Γαλάτης, μαζί με τον αχώριστο φίλο του, τον τεράστιο Οβελίξ, πάντα καταφέρνουν, με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, της εξυπνάδας αλλά και της καλής τους τύχης, να χαλάσουν τα σχέδια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα. Στο τέλος κάθε βιβλίου, η νίκη επί των Ρωμαίων γιορτάζεται με ένα μεγάλο τσιμπούσι με αγριογούρουνα (αφού πρώτα δεθεί και φιμωθεί ο βάρδος Κακοφωνίξ).
Το κόμικ έχει μεταφραστεί σε 85 γλώσσες και διαλέκτους (Το Ζιζάνιον Αστερίξ στα Ποντιακά), ακόμα και στα Αρχαία Ελληνικά (Ο Αστερίκιος εν Ολυμπία, Μεταξύ Ρόδου και Ξίφους) και στα Λατινικά (γλώσσα η οποία είναι καλτ της σειράς προσδίδοντας έναν ρεαλιστικό τόνο). Έχει 280 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Ίσως αποτελεί το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ στον πλανήτη και οικείο ανάγνωσμα σε κατοίκους όλων των ηλικιών ανά την Ευρώπη.
Το μήνυμα της αντίστασης που μεταφέρουν στον αναγνώστη οι ιστορίες του είναι ίσως αυτό που τελικά τον έκανε τόσο συμπαθή, ενώ αποτέλεσε σίγουρα τον σημαντικότερο λόγο που επιλέχθηκε και ως ήρωας στην πολιτική εξόρμηση της ΠΚΣ.
Το μήνυμα αυτό της αντίστασης, στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της αντεπίθεσης, για την κάλυψη των αναγκών μας, είναι αυτό που θέλουμε να περάσει σε όλο και περισσότερους φοιτητές. Αν αυτό επιτευχθεί τότε σίγουρα «δεν θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: